Landbrukskontoret har i flere omganger hatt fokus på gjødsling og krav, og vi har arrangert åpne møter for gardbrukere.
Her er linker til presentasjoner fra et møte vi hadde i 2016 – like aktuelt i dag:
Anbefalt lesestoff:
Krav om årlig oppdatert gjødslingsplan
Det lønner seg å ha gjødslingsplana i orden! Den skal oppdateres årlig, den skal være jordprøvebasert og all jord foretaket disponerer skal være med i plana - uavhengig om det gjødsles på skiftet eller ei.
Konsekvens ved manglende/mangelfull gjødslingsplan:
- Foretaket ditt får opp til 100% avkorting i RMP-tilskudd (generelle miljøtiltak, f.eks tilskudd til spredning av husdyrgjødsel, tilskudd til mjølkeproduksjon på seter, tilskudd utsatt jordarbeiding etc),
- Foretaket ditt kan ikke søke SMIL-midler.
- Foretaket ditt får avkorting i produksjonstilskuddet.
Om du i søknader krysser av for at du har gjødslingsplan, og det ved kontroll blir oppdaget at du mangler dette, eller at plana er mangelfull og underkjennes vil dette få økonomiske konsekvenser.
I forskrift om gjødslingsplanlegging §3, finner du hvilke krav som stilles til gjødslingsplan
Gjødslingsplana skal:
- Utarbeides før hver vekstsesong
- Omfatte alt jordbruksareal foretaket disponerer (alt areal som føres i søknad om produksjonstilskudd skal være med i plana – uavhengig om det gjødsles eller ei) Også leid jord skal være med i plana.
- Være jordprøvebasert – prøver skal tas hvert 4.-8 år
- Vise forsvarlig bruk av husdyrgjødsel – maks 17 kg totalnitrogen pr dekar – nedmolding senest 18 timer etter spredning. Se egen forskrift om gjødselvarer §24
- Inneholde oppdatert kart som tydelig viser skifteinndelingen.
- Settes opp skiftevis – og følgende opplysninger skal oppgis for hvert enkelt skifte:
- areal
- jordart, jordanalyser for pH, fosfor, kalium og moldinnhold
- forgrøde
- årets vekst
- forventa avling pr dekar
- årets gjødslingsbehov for nitrogen, fosfor og kalium pr dekar
- hysdyrgjødsel – type og mengde pr dekar samt antatt spredetidspunkt
- mineralgjødsel, type og mengde pr dekar og antatt spredetidspunkt
Det er ikke gitt at alle har kompetanse til å lage egen gjødslingsplan for foretaket. Da bør en få andre til å sette opp slik plan. Mange benytter seg av denne tjenesten hos Norsk Landbruksrådgivning Innlandet (tidl. Nord-Østerdal).
Etter hver søknadsomgang med produksjonstilskudd og RMP-tilskudd blir søkere plukket ut til kontroll. Her ser vi stadig at det er mangler ved gjødslingsplanene. Særlig er mangelfulle kart over skifteinndelinger, for gamle jordanalyser og manglende areal/skifter gjengangere. Vi ber dere ta tak i dette – det er søkers ansvar. Fine kart kan hentes fra www.gardskart.no – her kan du velge flybilder eller vanlige kart med eller uten farger etc.
Lagring og bruk av husdyrgjødsel
Det er strenge regler for lagring og bruk av husdyrgjødsel. Bestemmelser om dette finnes i «Forskrift om gjødselvarer mv. av organisk opphav» (Gjødselforskriften). Se spesielt kapittel 6 og 7 i forskriften, dvs §§ 18-24.
§ 19 Krav til ulike lagertyper. Kort kan dette oppsummeres:
- Lager for bløtgjødsel skal være tett.
- Lager for fast strøblanda gjødselvare som har flytende overskudd, dvs mindre enn 25% tørrstoff, skal lagres på tett bunnplate og skjermes med tette kanter. Bunnplata skal ha fall til sluk og tett oppsamlingskum for sig fra gjødselvaren.
- Gjødsel med mer enn 25% tørrstoff, og som omdannes under lagringsperioden, kan lagres direkte på bakken. Slike hauger skal skjermes for overflatevann. Kommunen kan stille krav om skjerming mot nedbør. Haugen bør tømmes/fjernes hvert år.
- Utendørs drift på talle/utegarder må innrettes slik at gjødsel kan fjernes på en enkel måte fra fòringsplasser, hvileplasser og eventuelle trafikkarealer mellom disse. Væskeoverskudd skal samles opp og lagres dersom det kan medføre fare for forurensning. Gjødsel fra talle/utegarder skal fjernes minst en gang årlig.
§ 23 Spredetidspunkt
- Spredning av husdyrgjødsel med nedmolding er kun tillatt i perioden 15. februar til 1. november – det er ikke tillatt å spre på snødekket eller frossen mark.
- Spredning uten nedmolding er tillatt fra vekststart. Bør gjøres så tidlig i vekstsesongen at det er mulighet for betydelig gjenvekst som høstes eller beites – og senest innen 1. september.
§ 24 Spesielle krav til bruk av husdyrgjødsel
- Tilførsel av husdyrgjødsel må ikke overstige 17 kg total nitrogen pr dekar (gjelder i Glommas nedslagsfelt – som vi tilhører)
- Husdyrgjødsel spredd på åpen åker - skal moldes ned straks og senest innen 18 timer. Samme gjelder hvis gjødsla spres på eng som skal pløyes – må pløyes ned straks og senest innen 18 timer. Dette gjelder også små gjødselhauger lagt ut på jordet.
Kommunen har tilsynsansvar etter «Gjødselforskriften». Hvis kommunen oppdager brudd på forskriften hos noen, har kommunen hjemmel til å trekke i produksjonstilskudd og RMP-tilskudd og/eller ilegge tvangsmulkt.