Årets NRK TV-aksjon
Tusen takk til engasjerte sambygdinger! Kommunestyret, Folldal Helselag og Tyrili Frankmotunet stilte som bøssebærere. Takk til hver og en av dere. Det kom inn over 36 000 kroner i bøssene. I tillegg sørga spreke og kreative skole-elever for nesten 20 000 kroner. Tusen takk for innsatsen til dere også! Givergleden i Folldal var stor – og det ble et rekordhøyt beløp til en svært god sak – kr 127 230 til Barnekreftforeningen.
Verdensdagen for psykisk helse
Hos oss ble den markert i går, torsdag 24. Tusen takk til våre dedikerte kommuneansatte som sammen med Mental Helse Folldal også i år arrangerte en verdig markering av et særs viktig tema. Hovedinnleder Ida Aaraas fortalte engasjert om arbeidet til Mental Helse Ung. Hun sa at god psykisk helse kjennetegnes bl.a. ved at vi tør å be om hjelp og ikke minst at vi greier å ta imot hjelpa. Håp - det lille, men viktige ordet. Jo Are Brennodden sørga for sangtekster med sterkt innhold. Takk til alle som møtte opp – og for ei fin kveldsstund sammen!
Klima og retorikk i det offentlige ordskiftet
Fylkestinget har tatt beslutningen om nedleggelse av skoler og skolesteder i Innlandet. Det har naturlig nok skapt enormt stort engasjement siden vedtaket berører både elever/ungdommer og lokalsamfunn. Mange føler på avmakt. Jeg forstår om flere har lyst til å kommentere nettopp dette temaet, men jeg kommer ikke til å starte noen debatt på sosiale medier. Som før; døra mi står åpen om noen ønsker en prat. Det vi har sett den siste tida uroer og skremmer meg. Er vi bevisst det ansvaret vi har som folkevalgte? Erkjenner vi voksne ansvaret vi har som rollemodeller? Hva tillater vi oss å si i det offentlige rom? Hva med alle ufine karakteristikkene vi gir hverandre? Hvordan i all verden skal vi for eksempel få rekruttert nye (og unge) inn i politikken når ordskiftet har blitt så ufint?
Status Tyrili Frankmotunet
Så er vi der igjen. Bare godt og vel to år siden sist. Denne gangen er det Helse Sør-Øst som har valgt ikke å inngå ny avtale med Tyrili Frankmotunet. I realiteten betyr det en nedleggelse fra 1. januar 2025.
Aller først; dette handler om folk, ei sårbar pasientgruppe som mister etterspurte tilbud. Bare på Frankmotunet er det fullt belegg og 20 på venteliste. Er rasering av mangfoldet i kvalitativt gode behandlingsplasser i tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) villet politikk, eller er det byråkratene i Helse Sør-Øst som har fått for mye makt? Det kan se ut til at politisk ledelse er villig til å beskytte foretaksmodellen mer enn å se på resultatet for pasientene.
En av mine oppgaver har vært å vise Stortingspolitikerne konsekvensene av denne anbudsprosessen, og be om at helseministeren ser på løsninger på den situasjonen rusomsorgen generelt og Tyrili Frankmotunet spesielt, har kommet opp i. Ikke minst fordi helseforetakets beslutning kommer rett før rusreformen skal presenteres og kun drøye to måneder før avtalene utløper. Helseministeren, statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Stortingspolitikere og fylkesordfører stilte alle opp på møte med oss allerede onsdag kveld. Nå er vi i Folldal og andre berørte kommuner i Innlandet spente på om det vil komme opp en politisk løsning på en svært alvorlig situasjon.
Tyrilistiftelsen har invitert ordfører med på ei markering i Oslo i dag, fredag 25. oktober. Sammen vil både pasienter og ansatte vise sin vrede over rasering av mangfoldet i behandlings-Norge, samt at pris vektes høyere enn kvalitet. Denne gangen fikk jeg til å delta, sjøl på kort varsel, og har takka ja til å bli med Frankmotunet-bussen til Kongens gate 20.
Det gleder meg stort å se at det er økt aktivitet og flere nye medlemmer i Facebook-gruppa ❤️La Frankmotunet leve! Frankmotunet redder liv!❤️ Gruppa ble opprettet for to år siden, på initiativ fra tidligere pasienter ved Frankmotunet. Heia Cecilie Keiseraas og hennes medhjelpere - jeg er mektig imponert.
Hold ut - og hold sammen! Kampen er ikke over.
Hvordan vi behandler de mest sårbare blant oss, viser hvilket samfunn vi har og vil ha i framtida❤️