Ordførerinfo uke 6 – 8

I forrige ordførerinfo ba jeg alle tenke litt etter kvelden med Peder Angel sine foreldre. Det har vært mange temaer innom hodet mitt, og ikke minst har jeg dvelet ved uttrykket «verbal førstehjelp». De fleste av oss har deltatt på førstehjelpskurs, lært å sikre frie luftveier og derigjennom berge liv. Inniblant, når vi ser noen sliter eller har det som mørkest, kan det være vanskelig å finne ord. Vi vet ikke hvilke ord vi kan bruke, og vi kan bli redde for å si noe feil. Sånn sett bør vi øve på verbal førstehjelp også.

Tirsdag 18. februar var alle ungdomsskole-elevene i regionen samlet på Tynset. Fenriken fra Kompani Lauritzen, Geir Aker, holdt foredraget «Stå opp for hverandre». I likhet med Peder Angel sine foreldre, nevnte også fenriken dette med å utgjøre en forskjell; en er nok. En tydelig og god kommunikasjon vil også være til hjelp. Takk til kirkekontoret i Folldal som tok initiativet til denne dagen, og til alle som gjorde arrangementet mulig; de øvrige kirkekontorene i regionen og skolene. Siden temaet er helt i tråd med Interkommunalt politisk råd (IPRNØ) sin handlingsplan, bidro IPRNØ med økonomisk støtte til buss-transport. Sammen får vi det til!

Jeg har i løpet av de siste par ukene deltatt på Sykehuset Innlandets perspektivkonferanse og kommunesektorens organisasjon (KS) strategisamling. Perspektivkonferansen tok opp spennende og viktige temaer om vår felles helsetjeneste. Hvordan skal vi rigge framtidas helsevesen? Kan vi bruke ressurser på tvers av sykehus og kommunal helsetjeneste på en bedre/smartere måte? Hvilke muligheter vil ny teknologi med bl.a. digital hjemme-oppfølging gi oss? Hvordan skal vi rekruttere medarbeidere til helse- og omsorgstjenestene uten å overby hverandre? Også KS strategisamling tok for seg noe av det samme. I tillegg brukte vi mye tid på å snakke om forventningsgapet; hva vi som innbyggere forventer og hvordan vi som kommuner greier å svare på de høye forventningene. Demografien gjør at vi må tenke nytt, samtidig som vi vet at endring smerter. Dette gjelder både for oss innbyggere og tjenesteytere. Jeg tror at hvis vi bygger videre på det politiske samarbeidsklimaet vi har i Folldal, tilstreber en ærlig og åpen kommunikasjon med sambygdingene våre, samt at vi som politikere tør å gjøre noen prioriteringer, ja, da er vi på rett vei og kan sammen lykkes også med dette.

11. februar hadde jeg æra av å stå for den offisielle starten på Femundløpet; VM langdistanse 
F 650. For en folkefest. Femundløpet er nok et eksempel på hva frivilligheten kan få til. Det er også en viktig mestringsarena for mange som ellers ikke er eller føler de ikke er en del av et fellesskap. I år var mer enn ti ulike brukerorganisasjoner fra rus- og psykisk helse-feltet med som frivillige. Jeg bøyer meg i støvet – og retter en ekstra takk til Stiftelsen Medvandrerne som har gått foran og vist vei. Sjøl om jeg har vært så heldig å få se mange Femundløp-starter og innkomster på Røros, lar jeg meg imponere over både bikkjer og kjørere. Ikke minst gjelder det de som er i behandling på Tyrili Frankmotunet. Etter bare noen få uker borte fra gata tar de utfordringa og gjennomfører et langdistanse hundeløp. Ikke bare kommer de i mål med spreke bikkjer, men de plasserer seg også høyt oppe på resultatlistene. Det er bare imponerende!

Imponerer gjør også Folldalsungdom på UKM; ungdommens kulturmønstring/ung kultur møtes. Jeg tror at dette med tilhørighet og det å dele felles interesse med jevnaldrende er utrolig viktig. Og la det bare være klart – vi har noen dyktige og modige ungdommer. I tillegg må du bare bli glad når du blir møtt i døra av et smilende klubbstyre som tar vertskapsrollen på ramme alvor. Det er utrolig artig å se hvor mye ansvar den yngre garde tar, og hvordan alle samarbeider for at resultatet skal bli best mulig. Scene-innslagene og utstillingene er en ting, i tillegg er det mange praktiske oppgaver som rigging, matservering, lyd og lys som må være på plass. Alle oppgavene er like viktige for at arrangementet og opplevelsen for deltagerne skal bli bra. I tala mi måtte jeg nevne to ord om Folldalens UKM-general, Ronny Bekken Larsen. Jeg tror ikke det er mange som matcher han med 30 sammenhengende år i UKM’ens tjeneste. Innsatsen fortjener virkelig en applaus – og det fikk Ronny den kvelden.  

Torsdag starta formannskapet dagen med et bedriftsbesøk hos Solenergi Norge AS. Det ble en høydare! Et framoverlent selskap, som tross krevende tider for de som jobber med montering av solcelleanlegg, velger Solenergi Norge å løfte blikket og se på muligheter. 
Dersom flere næringslivsaktører ønsker en uformell prat med formannskapet, er det bare å ta kontakt med ordfører.

Denne uka har deler av landet hatt vinterferie, kommende uke har mange her det. Det betyr at vi har hatt og også får flere gjester og deltidsinnbyggere i Folldal. Jeg ønsker dere alle noen fine annerledes-dager!

Bilder tatt av Kristin Langtjernet

Med stjernehimler og nordlys kveld etter kveld, tenkte jeg Rolf Jacobsen sine ord kunne passe -   

Vinterens flammehimmel, 
sommer-nattens solmirakel.
Gå mot vinden. Klyv berg.
Se mot nord.
Oftere.
Det er langt dette landet.
Det meste er nord.